Online workshop - De polyvagaaltheorie in therapie - Deb Dana

Herstellen van trauma door te werken met het zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel vormt de kern van onze ervaringen en bepaalt of we ons veilig en verbonden voelen en bestand tegen de uitdagingen van het leven, of dat we gestrest, angstig of boos zijn (gemobiliseerd), of juist futloos, depressief en afgesloten (geïmmobiliseerd). Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Hij keert gemakkelijk terug naar rust en vertrouwen. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel, het effect van traumatische ervaringen en hoe deze kennis kan worden toegepast om de weg te vinden naar herstel.

Deb Dana is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met (complex) trauma op basis van de polyvagaaltheorie. Haar aanpak doet recht aan de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat de gevolgen van het trauma veilig onderzocht kunnen worden. Ze ontwikkelde de trainingenreeks ‘Rhythm of Regulation’ en geeft over de hele wereld les in het toepassen van de polyvagaaltheorie in de therapeutische praktijk. Ze is opgeleid in Internal Family Systems-therapie (IFS) en Sensorimotor Psychotherapy, en voltooide het certificaatprogramma voor traumatische-stressstudies aan het Trauma Center. Als klinisch adviseur is ze verbonden aan Khiron Trauma Clinics en het Kinsey Institute van Indiana University. Daarnaast is ze medeoprichter van het Polyvagal Institute.
Deb Dana is de auteur van De polyvagaaltheorie in therapie: Basisboek, De polyvagaaltheorie in therapie: 50 oefeningen voor cliënten, De polyvagaaltheorie in therapie: Flipover, De polyvagaaltheorie in therapie: Kaartenset en Verankerd in veiligheid, en bewerkte samen met Stephen Porges het boek Therapeutische toepassingen van de polyvagaaltheorie.

Vier dinsdagmiddagen van 14.00 tot 17.15 uur + extra Q&A:
Module 1: 19 september 2023
Module 2: 26 september 2023
Module 3: 3 oktober 2023
Module 4: 10 oktober 2023
Extra Q&A: 31 oktober 2023 (14.00-15.30 uur)
Voertaal workshop: Engels 
Deelname
: € 375,00 incl. btw.